RESEPI TAUHU TERBALIK (puff tofu)


Assalamualaikum sume...
Daripada tension2 pasal entri terdelete tu,aku pn dgn sejuk hati memberi resepi tauhu terbalik yg dipuji2 kesedapannya (angkut bakul) ...hahahaha
Ceta last week ade open house di kwsn aku ni....ajk minta setiap rumah masak 1 jenis juadah...xkisah ape pun,aku pn ambil kata putus nak bt tauhu terbalik sebanyak 160biji....ade yg tertnya2 mcm mana nak buat....jom layanzz

 

Bahan-Bahan
Tauhu - diterbalikkan & isi dlm diambil utk dijdkan inti
Isi Ayam + Isi Udang (cincang)
Bawang Putih (cincang)
Bawang Besar (dadu)
Daun Bawang/Daun Sup
Carrot/Lobak Merah (dadu)
Telur (1-2biji)
Minyak Bijan
Garam/Perasa/Serbuk Lada

Cara-Cara
1- Gaulkan semua bahan2 diatas,
2- Masukkan bahan perasa,minyak bijan,telur & gaul rata
3- Ambil tauhu puff gunting bentuk X & terbalik kan.
4- Masukkan inti yg siapkan tadi.
5- Deep fry tauhu dgn api yg medium smpai kuning keemasan.
6- Toskan & hidangkan bersama sos



 nilah rupa tauhu (yg org bt mee kari tu)
gmbr dr En Google

160biji tauhu yg siap di terbalikkan

  
Taraaaaa...... dh siap sumbat & goreng

meh ler cuba....lps tu komenlah sedap ke xsedap ke...hihihi
TQ


with love,

3 comments:

erieyain said...

sedapnya mokcik tp i nk u yg bt kan....hihihih...

iera azira said...

hihihi...trylah buat :)

sal said...

tq tuan umah..dah try buat semlm..makan mmg sedap n marvelous.. tp nak buat nyer mcm nak nangis...hehehe..

Post a Comment